9 mai – Istorie și prezent

           Azi, 9 mai 2018, la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia, a avut loc un simpozion dedicat zilei de 9 mai. La activitatea organizată de către doamna profesor documentarist Negoiță Ibolya au participat elevii clasei a XI-a A împreună cu profesorii de istorie ai Colegiului, Nicolăescu Nicoleta și Sandu Mihai.

           Obiectivele simpozionului au fost conștientizarea elevilor cu privire la importanța cunoașterii trecutului românesc și european și dezvoltarea unui ansamblu de valori și comportamente civice, morale şi sociale. 

          Elevii au pregătit eseuri și comunicări științifice referitoare la semnificațiile multiple ale zilei de 9 mai. În primul rând, 9 mai este Ziua Independenței României. La această dată, în anul 1877, ministrul de Externe al României, Mihail Kogălniceanu, a rostit în Parlament cuvinte care au devenit memorabile: Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare. Discursul său a fost completat de faptele de arme ale soldaților români la Plevna, Rahova și Vidin dar și de luptele diplomatice din cadrul Congreselor de pace de la San Stefano și Berlin.

          9 mai este și Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, care a pus capăt, în Europa, celor șase ani de război sângeros, în care pentru prima dată în istorie, numărul victimelor în rândul civililor a fost mai mare decât cel al soldaților.

         La 9 mai 1950, ministrul de Externe francez Robert Schuman a propus colaborarea franco-germană în producția de cărbune și oțel, Declarația sa fiind considerată, mai târziu, unul dintre fundamentele Uniunii Europene. Ziua Europei poate fi un bun prilej pentru a reflecta asupra valorilor și provocărilor la care a fost și este expusă ideea de Europă Unită. În cadrul unei dezbateri antrenante, elevii au exprimat opinii diferite, concluzia fiind aceea că viitorul Uniunii Europene este de fapt viitorul fiecărui cetățean european. 

© 2017 by Colegiul Economic Mangalia. Proudly created by Curcan Roxana with Wix.com